Wat u zou moeten weten van bandenspanning?

Voor de veiligheid is het van het allergrootste belang om te rijden met de juiste bandenspanning. Een onderspanning veroorzaakt een abnormale temperatuurstijging van de onderdelen van de band en kan tot een beschadiging leiden. Deze beschadiging is onherstelbaar en kan leiden tot een plotseling spanningsverlies door het stuk gaan van de band.

De negatieve effecten van een onderspanning zijn niet altijd zichtbaar. Het kan gebeuren dat deze zich pas na een bepaalde tijd manifesteren, zelfs als de bandenspanning intussen weer op de juiste waarde is gebracht. Ideaal zou iedere 14 dagen de bandenspanning in koude toestand moeten worden gecontroleerd anders iedere maand. Vergeet daarbij het reservewiel niet. Controleer als de banden koud zijn, want de bandenspanning neemt toe door opwarming tijdens het rijden.


Onze zoektabel bevat spanningsgegevens voor banden in koude toestand

Met banden in koude toestand bedoelt men banden die minstens 1 uur niet gereden hebben of die slechts kort (2-3 km) met een lage snelheid (in de stad) hebben gereden. Het is normaal dat de spanning oploopt tijdens het rijden. Als de spanning na een bepaald traject wordt gecontroleerd (warme banden), moet er rekening mee worden gehouden dat de spanning 0,3 bar hoger is dan voorgeschreven voor banden in koude toestand.


 
  Bandenspanningsadvies  voor personenwagen met aanhanger
    (caravan, boot - trailer, etc.)
 
 
  Om een goed weggedrag te krijgen van de combinatie “aanhanger + auto”, geven wij de volgende spanningsadviezen :
  • Auto uitgerust met radiaalbanden: De achterbanden 0,4 bar meer spanning geven dan voorgeschreven voor ‘normale gebruiksomstandigheden’, tenzij de voorgeschreven spanning van de achterbanden voor “andere gebruiksomstandigheden” nog hoger is, dan de hogere spanning aanhouden.
  • Banden van de caravan: Hanteer de door de constructeur geadviseerde spanning. Indien geen spanningsadvies bekend is, pomp de banden dan op tot 3,0 bar.
 


Wat is het voordeel van stikstof in uw banden?


Brandstofbesparing, een band op de juiste bandenspanning levert de besteprestaties en verbruikt uw auto beduidend minder brandstof. Met stikstof gevulde banden blijven tot 3 maal langer op dejuiste spanning en daardoor zijn brandstofbesparingen mogelijkvan 5% of meer.
Minder slijtage, stikstof is droog, en schoon. Hierdoor blijven uw banden en velgen in topconditie. In tegenstelling tot perslucht waarin vaak vocht, vuil en restolie zit. Onafhankelijke testen wijzen uit dat uw banden tot 25% langer meegaan indien u vult met stikstof. Ook de velgen roesten of corroderen niet meer en veroorzaken daar door geen microlekkage via de velgrand en ventielkern meer.
Veiliger, banden gevuld met stikstof warmen minder snel op. De band blijft in een betere conditie door de afwezigheid van zuurstof en ozon. Daarmee wordt de kans op een klapband zeer gering. Omdat de band beter op spanning blijft houdt u de beste wegligging en een korte remweg. Veiliger voor u en uw medeweggebruikers.
Milieuvriendelijk, minder brandstofverbruik leidt tot minder vervuiling. Een moderne middenklasse auto heeft een CO2 emmisie van ong. 180 g/km en elke besparing leidt tot een vermindering van het broeikaseffect. Stikstof is reukloos, niet giftig en onbrandbaar. Stikstof draagt mee aan een schoner milieu.


Klik hier en download onze brochure voor meer feiten (pdf)


 
 

Let op !


N.B. : In onze bandenspanning zoektabel vindt u per auto twee soorten spanningsadviezen. De spanningsadviezen gelden zowel voor Tube type als voor Tubeless banden.
  • Normaal gebruik (deze spanning is geschikt voor de meeste rij- en belastingsomstandigheden.)
  • Volle belasting / Autoweg
    Deze spanningswaarden gelden voor de volgende gevallen :
  • Rijden met volle belasting
  • Rijden op hoge snelheden

LAAT NOOIT LUCHT ONTSNAPPEN WANNEER DE BANDEN WARM ZIJN!
De in koude toestand gemeten bandenspanning moet overeenkomen met het advies van de bandenfabrikant of de automobielconstructeur (rekening houdend met specifieke gebruiksomstandigheden zoals het trekken van een caravan e.d.) Raadpleeg de spanningstabel of het onderhoudsboekje van uw auto.Het ventiel dient voorzien te zijn van een in goede staat verkerend ventieldopje om volledige luchtdichtheid te verzekeren en het binnenventiel te beschermen voor straatvuil.
 

Voor winterbanden gelden over het algemeen dezelfde spanningswaarden als voor de te vervangen banden in dezelfde afmeting. Het advies is om deze 0,2 bar hoger te pompen dan zomerbanden. Informeer bij aanschaf van winterbanden naar de aanbevolen spanning. Overeenkomstig de Wegenverkeerswet, dient de maximum snelheid te worden aangepast aan de snelheidslimiet van de winterbanden. Zie wat staat er op een band.